De marathon van het ondernemen

Wie ziet zichzelf als ondernemer niet zitten, urenlang achter een bureau middenin de bonnetjes en de administratie, ’s avonds laat nog wat telefoontjes… Ondernemen is als een marathon lopen. De marathonloper loopt namelijk niet altijd snel, maar loopt wel continu. De snelheid van de ondernemer kent veel vrijheid, er is ruimte voor variatie in wanneer een loper harder gaat, maar de continuïteit in het werk is er altijd in de vorm van bureaucratie en de 24-uurseconomie.

In het begin van FietsUniek nam mijn stemming vaak de overhand. Wanneer een deal niet doorging, was ik vaak boos en geïrriteerd. Wanneer we een grandioze omzet haalden op een zaterdag, juichte ik als eerste en werd er pizza gehaald. Dat laatste was fantastisch, het eerste wat minder. Het bepaalde namelijk enorm de sfeer binnen het bedrijf. Ik was een sprinter, zowel bij positieve als bij negatieve gelegenheden, en dit had sterk effect op de bedrijfsmentaliteit.

Tijdens het contact met meer ervaren ondernemers kwam ik erachter dat zij anders werkten. Zij zorgden voor stabiliteit op de zaak. Maar wat maakte het verschil? De ondernemer moet stoppen met de eigen stemming de boventoon te laten voeren. In plaats daarvan moeten emoties geneutraliseerd worden zodat er stabiliteit binnen de organisatie blijft. Grote indruk maakte Devin Wenig (de CEO van eBay) op mij toen ik hem vorige week ontmoette. Hij stapte binnen in een lunchroom in hartje Amsterdam. Ik had er natuurlijk spanning van, maar op het moment dat hij over de drempel stapte, kwam er een rust met hem mee die onbeschrijflijk was. Een enorme kracht zat er diep in hem, maar hij straalde een diepe rust uit die voor werknemers een grote geruststelling moet zijn. Bij mij veroorzaakte hij ook dat gerustgestelde gevoel. En ik begreep direct waarom hij het tot CEO van eBay had geschopt: een grote ondernemerskracht, maar naar buiten een stabiele en rustige factor.

Natuurlijk is ook David Wenig niet zomaar op die positie gekomen. En om terug te keren naar de metaforische marathonloper: deze loper rent ook altijd door, net als David Wenig waarschijnlijk ook heeft gedaan. En dat is ook het beeld dat de ondernemer naar buiten moet brengen, ondanks het feit dat je soms uitgeput langs de kant van de weg zit omdat je niet meer weet hoe verder, of omdat je gewoon te moe bent. Dan alsnog straal je de kracht en tegelijkertijd de rust uit.

Het uitstralen van stabiliteit in een organisatie is belangrijk en zorgt voor een professioneel team en bedrijf. Voor mij is het zoeken hoe dit het beste te doen, maar gelukkig krijg ik veel hulp van ondernemers die ook langs de kant van de weg hebben gezeten en die mij daar soms zien zitten. Zij steken hun spreekwoordelijke hand naar me uit, trekken me op en spreken me moed in dat er nog veel te leren valt, maar dat er ook al veel geleerd is. Een marathon lopen doe je namelijk niet alleen voor jezelf. Als je om je heen kijkt, lopen er veel andere lopers mee, en daar kun je als ondernemer dankbaar gebruik van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *