Hoe vind je als ondernemer een goede mentor? – Focus is key #2

De vorige blog ging erover dat ik stopte met mijn opleiding en focus zocht. Ik was op zoek naar hoe ik een succesvol, langlopend bedrijf ging opbouwen. Langzaam kwam ik erachter dat “it’s not about the grades you make, but the hands you shake”. Dat betekent niet dat je niet naar school moet gaan, maar wel dat het juist heel erg belangrijk is om je te omringen met de juiste mensen. Daar hoort een mentor bij. In deze blog bespreek ik het belang van een goede mentor, en hoe je er een vindt.

Door de jaren heen heb ik me omringd met allerlei ondernemers. Sommigen hadden een lokaal bedrijf, anderen hadden al een enorm internationaal imperium gelanceerd. Mijn belangrijkste mentor was Stefan van den Berg van AfterPay. Stefan sprak mij in 2014 aan tijdens een beurs. Hij gaf later aan dat hij zichzelf in mij herkend had: mijn ontembare passie en energie waren aanstekelijk, maar inhoudelijk was ik nog niet ver. Hij had jarenlange ervaring en nam me onder zijn hoede. Al snel begon hij me te coachen. Hij moedigde me aan om het bedrijf te laten groeien en te gaan ondernemen in plaats van te handelen. We belden enkele keren per week om situaties door te spreken.

“Één uur sparren met mijn mentor Stefan staat gelijk aan een boek lezen”

De hulp van Stefan is onmisbaar geweest voor de ontwikkeling van het bedrijf. Één uur sparren met Stefan staat voor mij gelijk aan een boek lezen. In plaats van mijn saaie schoolboeken nam Stefan me mee in de huidige economie. Snel schakelen, collectief werken, keuzes maken op je onderbuikgevoel. Hij gaf me de handvatten, bood me advies en zette stappen uit voor mij en het bedrijf.

Iedere ondernemer raad ik aan om een mentor te zoeken. Een mentor geeft je de mogelijkheid situaties vanaf een andere kant te bekijken, kan een nieuw netwerk voor je openen, en heeft de ervaring die je als jonge of beginnend ondernemer mist. Van andere ondernemers hoor ik vaak dat ze geen hulp durven te vragen aan oudere of meer ervaren ondernemers, uit angst om zwak over te komen. Toch denk ik dat het juist een enorme eer is om als mentor gevraagd te worden! Hieronder dus enkele tips om zelf een goede mentor te vinden.

How-to:

  1. Zorg dat je actief bent op LinkedIn en mensen toevoegt in jouw branche. Zelf heb ik meerdere malen een bericht gestuurd om te vragen of iemand me eens wilde ontmoeten, 

2. Geef aan waar je hulp bij zoekt, zodat de ondernemer kan kijken of dit aansluit. Gebruik niet teveel woorden en noem een duidelijk doel: zeker grote ondernemers ontvangen zeer veel mails per dag, 

3. Loop niet te hard van stapel; het ontwikkelen van wederzijds vertrouwen kost tijd. Het sturen van meerdere berichten achter elkaar of te opdringerig zijn, geeft geen goede indruk, 

4. Geef aan je mentor ook aan of je hem/haar ergens bij kunt helpen. Misschien ben je erg goed in websites bouwen, heb je een bijzondere kijk op iets waar je mentor (nog) geen ervaring mee heeft, of heb je iets anders te bieden. Zelf gaf ik Stefan aandelen in het bedrijf. 

… En onthoud: je hoeft slechts één iemand te vinden die het leuk vindt om je af en toe eens te helpen, dus wees niet bang als je soms geen reactie krijgt! 

Voor de mentor zelf is het natuurlijk ook een grote eer om gevraagd te worden. Het is eigenlijk een bevestiging dat je toonaangevend bent in je vakgebied, dat je gezien wordt als iemand die veel van een bepaalde branche weet. Dus of je iets terug krijgt of niet: je kunt er vanuit gaan dat de ander zeker gevleid is door je bericht! 

Mocht je zelf een goede mentor hebben gehad, dan ben ik heel benieuwd wat jij van deze mentor hebt geleerd. De afgelopen dagen heb ik het ook geopperd in mijn netwerk, en ik heb al hele bijzondere antwoorden gehoord! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *